Gaian blogi

Asemaseutujen innovaatiokilpailun voittajaksi kasvisherkkupuoti Mélusine

12.06.2019

Fiksu Assa -innovaatiokilpailussa etsittiin raideliikenteen asemille iloa ja eloa tuovia uusia ratkaisuja. Voittajaksi valittiin Mélusine Helsinki, joka tarjoaa laadukasta kasvisruokaa.

Kilpailun tavoitteena oli löytää ideoita, jotka helpottavat kestävää arkea ja lisäävät asemanseutujen ja raideliikenteen käyttöä ja vetovoimaisuutta. Ideoita haettiin erityisesti Malmin asemalle, mutta tavoitteena oli löytää ratkaisuja, joilla on laajempaakin liiketoimintapotentiaalia ja hyödynnettävissä myös muilla asemanseuduilla. Kilpailun järjestivät Helsingin kaupunki ja HSY yhteistyössä Gaia Consultingin kanssa.

Kilpailuun tulleiden ehdotusten joukosta finaalikierrokselle valikoituivat AitoMaatti, Araund ja Mélusine Helsinki. Voittajan valinnassa ratkaisevaa oli ehdotetun idean ilmastoystävällisyys sekä se, miten ratkaisu tukee kestävää arkea ja vähäpäästöistä ja älykästä liikkumista, auttaa asemanseutujen käyttäjiä sekä parantaa aseman viihtyisyyttä ja asiakaskokemusta. Arvioinnissa otettiin huomioon myös idean kaupallinen potentiaali ja kypsyys sekä pilotoinnin toteutusmahdollisuudet.

Voittajaksi valikoitunut Mélusine Helsinki on herkkupuoti, joka tarjoaa 100% kasvispohjaista ruokaa viihtyisässä tilassa. Puodissa on tarjolla myös yrityksen itse valmistamia sekä Ranskasta maahantuotuja vegaanisia juustoja ja yrityksen kehittämiä vegaanisia macaron-leivoksia. Mélusine sai erityiskiitosta pitkäjänteisestä tuotekehityksestä, jonka tuloksia voidaan soveltaa alalla laajemminkin muun muassa laadukkaan kasvisruoan hinnan laskemiseksi.

”Mélusine voi innovatiivisilla kasvipohjaisilla tuotteillaan tuoda jotain uutta Malmin asemalle. Se voi muuttaa aseman tunnelmaa suhteellisen helposti ja nopeasti, eikä pilotoinnille ole esteitä. Vaikka riskinä on idean yhteensopimattomuus tämän hetkisen Malmin aseman kanssa, tuomariston mielestä sitä kannattaa yrittää ja tukea yrittäjän innostusta ja osaamista sekä aseman kehitystä,” totesi tuomariston puheenjohtajana toiminut Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Palkinnoksi Mélusine pääsee pilotoimaan toimintaansa Malmin asemalla. Helsingin kaupunki edesauttaa voittajaratkaisun toteutumista tarjoamalla sparrausapua ja rahallista tukea.

Tuomaristo näki potentiaalia myös toisessa finalistissa. Araund on jyväskyläläinen vähähiilisen liikkumisen startup, joka tarjoaa pyörien vertaisvuokrauspalvelua. Palvelun avulla kuka tahansa voi vuokrata oman käyttämättömän pyöränsä, kunhan on huoltanut sen ja hankkinut palvelun edellyttämän älylukon. Hinnoittelumalli painottaa pyörien lyhytaikaista käyttöä.

”Haluamme kokeilla myös Araund-pyöräpalvelua Malmilla. Vaikka hankkeessa on vielä kehitettävää, oikealla ohjauksella ratkaisua voidaan pilotoida syksyllä. Tämä hyödyttäisi sekä Malmin aseman läheisyydessä asuvia että idean jatkokehittämistä”, totesi Sinnemäki Araundia kiitelleessä puheenvuorossaan. Tällä hetkellä asema-alueella ei ole tarjolla kiinteää polkupyöräasemaa.

Kilpailun kolmas finalisti AitoMaatti on siirrettävä kioskiautomaatti, josta aseman kautta kulkevat kaupunkilaiset ja asemanseudun asukkaat voivat helposti päivittäisen kulkureittinsä varrella ostaa mukaansa pientuottajien tuottamaa ruokaa. Ideana on parantaa eettisen ja ekologisesti tuotetun sekä terveellisen ruuan saatavuutta kuluttajille kustannustehokkaalla, innovatiivisella ja kiireiseen kaupunkilaisarkeen erinomaisesti sopivalla tavalla. Automaatista voi ostaa esimerkiksi luomukananmunia, lähituottajien pakastelihaa ja muita sesonkituotteita.

Kilpailun tuomareina toimivat Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäki (tuomariston puheenjohtaja), HSY:n tulosaluejohtaja Irma Karjalainen, Senaatin Asema-alueet Oy:n toimitusjohtaja Mauri Sahi, Sitran projektijohtaja Markus Terho sekä ympäristöministeriön erityisasiantuntija Suvi Anttila.

Kilpailu on osa Fiksu Assa – Asemanseudut uusien vähähiilisten liiketoimintakonseptien kehitysalustana -hanketta, jossa edistetään ilmastoystävällisen liiketoiminnan jalkautumista ja skaalautumista asemanseuduilla, kiihdytetään uusien vähähiilisten ratkaisujen syntymistä sekä mahdollistetaan yhdyskuntien vähähiilisyyttä edistäviä arjen ratkaisuja. Hanke saa Etelä-Suomen EAKR-rahoitusta (Euroopan aluekehitysrahasto).

Suvi Häkämies

Liiketoimintajohtaja

Jaa artikkeli:

Twitter Facebook LinkedIn

Subscribe to Gaia Insights?

Join our mailing list to catch the latest news and insights on sustainable business solutions!

Subscribe

By subscribing, you give us the permission to store the submitted information and to send you our newsletters. Your information will be kept safe and used only by Gaia.